Ο ιστότοπος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης

Εκδηλώσεις

Εκδόσεις

Εκθέσεις

Συνέδρια

Projects

Προβολές

Αρχική σελίδα » Δραστηριότητες

Δραστηριότητες

Σημαντικότατη είναι η προσφορά της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στην προβολή του παγκόσμιου κινηματογράφου στο Ελληνικό κοινό καθώς και στην προβολή του Ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό, μέσω μιας πληθώρας δραστηριοτήτων.

Προβολές
Από την ίδρυσή της έως την πυρκαγιά του 1997, η Ταινιοθήκη διοργάνωνε με επιτυχία καθημερινές προβολές. Οι προβολές αυτές έχουν μυήσει στην τέχνη του κινηματογράφου ολόκληρες γενιές κινηματογραφόφιλου κοινού. Ειδικά τις δεκαετίες του 50, 60 και του 70, που η διανομή ιδιαίτερα μη εμπορικών ταινιών στην Ελλάδα ήταν περιορισμένη, η Ταινιοθήκη ήταν ο μόνος χώρος όπου μπορούσε κανείς να δει κλασσικά αριστουργήματα της Έβδομης Τέχνης αλλά και πρώτες προβολές του παγκόσμιου κινηματογράφου. Με την μεταφορά της Ταινιοθήκης στο νέο χώρο της Λαΐδας, θα δημιουργηθούν ξανά οι συνθήκες προκειμένου να συνεχιστεί ο θεσμός των καθημερινών προβολών της.

Εκδηλώσεις και Συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό
Ένα σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων της Ταινιοθήκης αφορά στην προβολή του Ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό σε συνεργασία με τα αντίστοιχα ιδρύματα της FIAF αλλά και με τα υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικών, το Κέντρο Κινηματογράφου, Πρεσβείες, Μορφωτικά Ιδρύματα, Πανεπιστήμια και άλλους φορείς. Οι επιτυχημένες αυτές δραστηριότητες έχουν σαν αποτέλεσμα αφενός την προβολή του Ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό και αφετέρου την πρώτη προβολή στην Ελλάδα σημαντικών ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου και την γνωριμία του ελληνικού κοινού με πρωτοποριακά κινηματογραφικά κινήματα. Ιδιαίτερο κεφάλαιο αλλά και κεντρικό άξονα δραστηριοποίησης της Ταινιοθήκης αποτελεί η παράδοση που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με την συνεργασία της με τα ευρωπαϊκά αρχεία.

Οι απαρχές της συνεργασίας μεταξύ των αρχείων της ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αναζητηθούν το 1985, όταν στα πλαίσια του θεσμού των πολιτιστικών πόλεων που εγκαινιάσθηκε από τη Μελίνα Μερκούρη, η Αγλαΐα Μητροπούλου πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει στην Αθήνα τους διευθυντές των Ευρωπαϊκών Ταινιοθηκών και έτσι να τεθεί ένα πρώτο πλαίσιο συνεργασίας.

Εκπαιδευτικές προβολές
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ειδικές κινηματογραφικές προβολές οργανώνονται για μαθητές λυκείων και γυμνασίων της Αθήνας, για σπουδαστές ιδιωτικών κινηματογραφικών σχολών, θεατρικών σχολών και για φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου- των τμημάτων ΜΜΕ. Καινοτομία στην κινηματογραφική παιδεία της χώρας μας υπήρξε η ίδρυση και λειτουργία των κινηματογραφικών Λεσχών. Η Ταινιοθήκη πρώτη ίδρυσε, ανέπτυξε και στήριξε ένθερμα τη λειτουργία μιας πλειάδας Κινηματογραφικών Λεσχών.

Ειδικές εκδόσεις
Η εκδοτική δραστηριότητα της Ταινιοθήκης αρχίζει το 1950 παράλληλα με την έναρξη των προβολών της. Για κάθε ειδικό αφιέρωμα και για κάθε ενότητα προβολών η Ταινιοθήκη εκδίδει κάθε φορά ένα πλούσιο σε υλικό, πρόγραμμα. Σήμερα στο αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος υπάρχουν πάνω από 4000 ειδικά προγράμματα που αποτελούν το αδιαμφισβήτητο τεκμήριο της πλούσιας συνεισφοράς της όλα αυτά τα χρόνια.