Ο ιστότοπος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης

Μουσείο Κινηματογράφου

Επισκευθείτε την πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα "Μουσείο Κινηματογράφου"

Μέσα από την ενότητα αυτή, θα μπορέσετε να πλοηγθείτε στα Ψηφιακά Μουσειακά Εκθέματα και να δείτε βίντεο με τρισδιάστατη αναπαράσταση για δέκα από αυτά.

Επίσης θα βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για την πολυμεσική έκδοση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και του Μουσείου Κινηματογράφου.

Αρχική σελίδα » Νέα & Ανακοινώσεις

Νέα & Ανακοινώσεις

[22/09/2016]  Δημοσιεύτηκε από Admin

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 23-25/09

“Ταυτότητες, βία και ανεκτικότητα μέσα από τις αφηγήσεις σύγχρονων Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών”

23 Σεπτεμβρίου - 25 Σεπτεμβρίου
Είσοδος ελεύθερη
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει την τιμή να συμμετέχει μαζί με 32 συνεργαζόμενους φορείς σε Αθήνα και Πειραιά στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μια τριήμερη γιορτή που θα διαρκέσει από την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και έχει τις ρίζες της πίσω στο 1996 με συμμετοχή και των 50 χωρών– μελών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού.  Την διετία 2015-2016 επιλέχθηκε ως κεντρική θεματική το δίπολο «Βία και ανεκτικότητα», δύο έννοιες αντικρουόμενες, που η μία «συνοδεύει» την άλλη διαχρονικά στην ευρωπαϊκή ιστορία και υπότιτλος «Διωγμοί: παλαιότερες και νέες ιστορίες».
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος επιλέγει να παρουσιάσει αυτές τις έννοιες μέσα από αφηγήσεις σύγχρονων Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών: Ρομ-Μενέλαος Καραμαγγιώλης (1989), Λιούμπη –Λάγια Γιούργου ( 2005), Διόρθωση –Θάνος Αναστόπουλος (2007), Ακαδημία Πλάτωνος-Φίλιππος Τσίτος (2009), September – Πέννυ Παναγιωτοπούλου ( 2013), Στο σπίτι – Αθανάσιος Καρανικόλας (2014)
Έξι ταινίες σκηνοθετών της νέας γενιάς του ελληνικού κινηματογράφου, ταινίες γυρισμένες μεταξύ του 1989-2014 εξερευνούν την συγκρότηση ταυτότητας μέσα από την εμπειρία της διαφορετικότητας, που οδηγεί είτε στην βία είτε στην αμφιταλάντευση στο δίπολο βία και ανεκτικότητα. Μια κοινότητα τσιγγάνων, κοπέλες από την Ανατολική Ευρώπη που δουλεύουν ως οικιακές βοηθοί, ρατσιστές που επιχειρούν μια διόρθωση στην πορεία της μισαλλοδοξίας τους, μια μοναχική κοπέλα που ζητά στοργή κι αποδοχή. Αυτοί οι ήρωες μας οδηγούν στην κατανόηση των σύγχρονων διλημμάτων των πολυπολιτισμικών μας κοινωνιών, που γίνονται ολοένα και λιγότερο ανεκτικές στην διαφορετικότητα και ευαγγελίζονται ένα πέρασμα από την βία, όχι μόνο στην ανεκτικότητα, αλλά και στην αλληλεγγύη. Μαρία Κομνηνού
H είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.
Οι ταινίες  Ρομ, Διόρθωση, Ακαδημία Πλάτωνος, September θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.
Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε στους διανομείς και παραγωγούς ODEON, Highway productions, Pan Entertainment, One from the heart, Fantasia Οπτικοακουστική και τους σκηνοθέτες Φίλιππο Τσίτο, Μενέλαο Καραμαγγιώλη, Αθανάσιο Καρανικόλα, Λάγια Γιούργου, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Θάνο Αναστόπουλο για την ευγενική εκχώρηση της άδειας προβολής των ταινιών τους.

 

περισσότερα

[07/09/2016]  Δημοσιεύτηκε από Admin

Φεστιβάλ Αθηναϊκού Κινηματογράφου 9/09-11/09/16

  

 «Φεστιβάλ Αθηναϊκού Κινηματογράφου» των Atenistas από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2016, στο θερινό κινηματογράφο «Λαΐς». Η εκδήλωση αφορά την Αθήνα, την πόλη της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων που έζησαν εδώ τις τελευταίες δεκαετίες και την είδαν να εξαπλώνεται προς όλες τις άκρες. Αφορά επίσης και τον κινηματογράφο, ο τρόπος που καταγράφηκε καλλιτεχνικά όλη αυτή η εξέλιξη της πόλης.                                                                                               

Για τους Atenistas, η πόλη είναι η ιδανική αφορμή για μια κινηματογραφική γιορτή, με σκηνικό την Αθήνα, από το μικρό τόπο των αρχών του 20ου αιώνα ως τη μητρόπολη του σήμερα. Με την ευγενική υποστήριξη των σημαντικότερων Ελλήνων σκηνοθετών και διανομέων, θα προβληθούν κάποιες από τις χαρακτηριστικότερες ταινίες που γυρίστηκαν στην πόλη μας από το 1924 ως το 2011.

Παρασκευή 9, Σάββατο 10, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, οι Αθηναίοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν στο θερινό κινηματογράφο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με ελεύθερη είσοδο 10 σημαντικές και αναγνωρισμένες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.     

                       

Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση των atenistas με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ευγενική υποστήριξη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε στις εταιρείες διανομής Feelgood Entertainment, StraDa Films, Filmtrade, την κα Μπερτέ Ελένη καθώς και τους σκηνοθέτες Ροβήρο Μανθούλη, Παντελή Βούλγαρη και Αργύρη Παπαδημητρόπουλο για την ευγενική εκχώρηση της άδειας προβολής των ταινιών τους. Επίσης στον κ. Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη (shortfromthepast) για την παραχώρηση του ψηφιακού υλικού της ταινίας Ο Γιάννης και ο δρόμος.

 
Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
 

περισσότερα

[05/09/2016]  Δημοσιεύτηκε από Admin

Συμμετοχή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας | 7-11/09/16

 

Τα βωβά διαμάντια της συλλογής της Ταινιοθήκης
Οι περιπέτειες του Βιλλάρ και Δάφνις και Χλόη
στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας
7-11 Σεπτεμβρίου 2016

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει την τιμή να συμμετάσχει αυτές τις μέρες σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη φετινή 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας, η οποία πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας VDNH.
Στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016, η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα της εκδήλωσης. Την ευθύνη για τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στον τομέα «Λογοτεχνία και Κινηματογράφος», με τη συμβολή της Ταινιοθήκης, προβάλλονται αυτές τις μέρες στο ρωσικό και διεθνές κοινό 5 ταινίες ορόσημα του ελληνικού & διεθνούς κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων τρεις διεθνώς διακεκριμένες ταινίες κορυφαίων σκηνοθετών, όπως οι Μιχάλης Κακογιάννης, Κώστας Γαβράς και Παντελής Βούλγαρης, και δύο ψηφιακά αποκατεστημένα βωβά διαμάντια από τη συλλογή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος από τους πρωτεργάτες του βωβού Ζόζεφ Χεπ και Ορέστη Λάσκο και με την μουσική επένδυση των Μηνά Ι. Αλεξιάδη, Νίκου Πλατύρραχου και Μίλτου Λογιάδη.
Οι πέντε προτεινόμενες στο ρωσικό και διεθνές κοινό ταινίες Οι περιπέτειες του Βιλλάρ, Δάφνις και Χλόη, Ζ, Τρωάδες, Χάππυ Νταίη έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη λογοτεχνική παραγωγή της χώρας μας: αρχική έμπνευση και πηγή σεναρίου  αποτελούν σπουδαία κείμενα απ’ όλο το φάσμα της τέχνης του λόγου στην Ελλάδα -από την αρχαία ελληνική γραμματεία όπως οι Τρωάδες του Ευριπίδη μέχρι το πρώτο σωζόμενο ελληνικό μυθιστόρημα του Λόγγου τον 3ο αιώνα μ.Χ. και τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία (Βασιλικός, Φραγκιάς).
Την προβολή της ταινίας Ζ θα προλογίσει ο Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα με τα 1.000 βιβλία που πρέπει να διαβάσει κανείς (2009) σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα The Guardian. 
Το αφιέρωμα διοργανώνεται επίσης σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και την εταιρεία KG Productions.
 

 

περισσότερα

Πρώτη ΣελίδαΠροηγούμενη ΣελίδαΣελίδα 4 από 128Επόμενη ΣελίδαΤελευταία Σελίδα