Πρόγραμμα Ταινιοθήκης

Jack Smith short films | DREAMLAND

Από Παρασκευή, 31 Μαρ 2023 21:00 έως Παρασκευή, 31 Μαρ 2023 22:30
Αναρτήθηκε από pipidi
Προβολές: 399

Dreamland Film Festival

ΑΙΘΟΥΣΑ Β

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/03

21:00

Jack Smith short films, ΗΠΑ, 65’
Scotch Tape, 1959-62
Yellow Sequence, 1963-65
Flaming Creatures, 1962-63

jack-smith-flaming-creatures

Περιγραφή: 

Τα μεσάνυχτα της 29ης Απριλίου 1963, η οθόνη του κινηματογράφου Bleecker Street της Νέας Υόρκης φωτίστηκε με ονειρικές εικόνες ατόμων με μακιγιάζ και φορέματα, λευκά υφάσματα και ένα ψηλό βάζο γεμάτο με φτερωτά άνθη, καθώς και αποσπασματικά πλάνα χειλιών, ματιών, μπλεγμένων άκρων και γεννητικών οργάνων. Οι εικόνες αυτές αποτελούσαν μέρος του Flaming Creatures, μιας πειραματικής ταινίας του Jack Smith, η οποία έκανε πρεμιέρα εκείνη τη νύχτα. Η αστυνομία κλήθηκε και κατέσχεσε την ταινία. Λίγο αργότερα, απαγορεύτηκε σε 22 πολιτείες των ΗΠΑ και τέσσερις χώρες. Τελικά, έπεσε στην αντίληψη του Κογκρέσου και του Ανώτατου Δικαστηρίου, ως μέρος μιας μάχης για τη λογοκρισία που διεξαγόταν τότε στην Αμερική. Οι πολέμιοι και οι υπέρμαχοι πήραν το

μέρος τους. Και ο Σμιθ, ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης περφόρμανς, ηθοποιός, σκηνοθέτης και φωτογράφος που ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστος εκτός της underground καλλιτεχνικής σκηνής της Νέας Υόρκης, έγινε ξαφνικά διάσημος.

Η αντισυμβατική προσέγγιση του Smith στις ταινίες του ήταν εμπνευσμένη από το μελόδραμα και την υπερβολική αίγλη του Χόλιγουντ και των Β-movies, καθώς και από φανταχτερές μορφές περφόρμανς όπως το μπουρλέσκ. Στα Flaming Creatures, όπως και σε όλα τα έργα του, δεν υπάρχει σταθερή αφήγηση, τα σκηνικά και τα ειδικά εφέ είναι χαμηλής τεχνολογίας και αυτοσχέδια, και τα μη επαγγελματί@ περφόρμερ αποτελούν το καστ. Γυρισμένο από ψηλά ή από περίεργες και κοντινές γωνίες, το Flaming Creatures αποτελείται από χαλαρά συνδεδεμένες βινιέτες γεμάτες χιούμορ, ερωτισμό και βία. Εξαιτίας αυτών των σκηνών και της DIY, ελεύθερης προσέγγισης του Smith για την παραγωγή του Flaming Creatures, η ταινία πήγε ενάντια στα πρότυπα τόσο της κοινωνίας όσο και της κινηματογραφίας -θέτοντας τελικά ένα ριζοσπαστικό νέο παράδειγμα που ενέπνευσε άλλ@ καλλιτέχν@ και κινηματογραφιστ@. Στη σημασία της προσθέτει το γεγονός ότι έφερε στο προσκήνιο τη ρευστότητα του φύλου, της σεξουαλικότητας και της ταυτότητας και γιόρτασε την ελεύθερη έκφρασή τους, σε μια εποχή που αυτά γίνονταν αντιληπτά με πιο άκαμπτους όρους. (από την ιστοσελίδα του MoMa)


Περισσότερα: https://www.dreamlandfilmfestival.gr/

Είσοδος στο DREAMLAND – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΝΕΙΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: 5€ ανά προβολή

Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe