Προφίλ

Το ίδρυμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος είναι ένας πολιτιστικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει ως στόχο την έρευνα, συγκέντρωση, διάσωση και προβολή της ελληνικής και παγκόσμιας κινηματογραφικής κληρονομιάς.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος είναι, από το 1983, τακτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογραφικών Αρχείων (FIAF), ιιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κινηματογραφικών Αρχείων (ACE) και μέλος των Europa Cinemas

σκοπός της λειτουργίας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος μπορεί να συνοψιστεί στα ακόλουθα σημεία:

  1. H συγκέντρωση ταινιών κινηματογράφου παντός είδους, ελληνικής ή αλλοδαπής παραγωγής, η ταξινόμησή τους, η συντήρηση, η διαφύλαξη και η διάδοση αυτών.
  2. Η συγκέντρωση και διαφύλαξη των κινηματογραφικών τεκμηρίων (φωτογραφίες, άρθρα, βιβλία, σενάρια, μακέτες σκηνικών, εφημερίδες, κοστούμια, διαφημιστικό υλικό, προγράμματα και γενικά στοιχεία που έχουν σχέση με την ιστορία του Κινηματογράφου).
  3. Η σύνδεση του ιδρύματος με αλλοδαπούς ομοειδείς οργανισμούς και τη FIAF, καθώς και την ανάπτυξη πνευματικών, καλλιτεχνικών σχέσεων και κοινών εκδηλώσεων με αυτά.
  4. Η οργάνωση τακτικών προβολών, η έρευνα της τεχνικής και ιστορικής εξέλιξης του κινηματογράφου και, τέλος, η δημιουργία Μουσείου Κινηματογράφου.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος είναι πολιτιστικό ίδρυμα επιδοτούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αποτελεί έναν από τους τρείς κινηματογραφικούς «πυλώνες» της Ελλάδος (μαζί με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας) και μάλιστα τον αρχαιότερο.

Εδρεύει στην Αθήνα στη συμβολή της Ιεράς Οδού με την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε κοντινή απόσταση από το Μετρό Κεραμεικός, και επιτελεί εδώ και αρκετές δεκαετίες σημαντικό πολιτιστικό και διαπαιδαγωγικό έργο.

Διαθέτει τρείς αίθουσες (δύο χειμερινές, χωρητικότητας 174 και 51 θέσεων, καθώς και τον θερινό κινηματογράφο Λαϊς χωρητικότητας 300 θέσεων)  και προβάλλει σε καθημερινή βάση ταινίες καλλιτεχνικών προδιαγραφών, ενώ παράλληλα διοργανώνει πλήθος αφιερωμάτων, ειδικών προβολών και φεστιβάλ, με σημαντικότερο το διεθνώς αναγνωρισμένο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, στα οποία έχουν παρευρεθεί σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του παγκόσμιου κινηματογράφου. 


Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το επίσημο, εθνικο οπτικοακουστικό αρχείο της χώρας, υποδέχεται σχολεία αλλά και πολιτιστικούς φορείς που διοργανώνουν στο χώρο της τις εκπαιδευτικές τους εκδηλώσεις, όμως διαδραματίζει κι έναν ακόμα σημαντικό ρόλο: διασώζει και αποκαθιστά ιστορικές ελληνικές ταινίες από τις απαρχές του ελληνικού κινηματογράφου, οι οποίες αποτελούν τεκμήρια μιας Ελλάδας που δεν υπάρχει πια. Η αποκατάσταση και πρώτη προβολή της ταινίας Απάχηδες των Αθηνών υπήρξε κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την χώρα μας.

Βασικός ρόλος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος είναι άλλωστε να διαφυλάσσει και να προβάλλει την ιστορική μνήμη. Το αρχείο της και η βιβλιοθήκη της είναι προσβάσιμα στους μελετητές και ερευνητές, ενώ πρόσφατα το ίδρυμα παρουσίασε στο κοινό το νέο Μουσείο Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe