Πρόγραμμα Ταινιοθήκης

Ταινίες μικρού μήκους από Filtig & Veronique Tromokratisch| DREAMLAND

Από Κυριακή, 2 Απρ 2023 19:00 έως Κυριακή, 2 Απρ 2023 20:30
Αναρτήθηκε από pipidi
Προβολές: 405

Dreamland Film Festival

ΑΙΘΟΥΣΑ Β

ΚΥΡΙΑΚΗ 02/04

19:00

Ταινίες μικρού μήκους από Filtig & Veronique Tromokratisch Ελλάδα, 2020-2021, 64’

Trilogy XYZ 45’
200 Χρόνια Βερονίκ 6’
Cruella’s TV 12’

-copy_png

Περιγραφή: 

Η τριλογία XYZ εισάγει ένα ημερολογιακό χρονικό γύρω από το τραυματισμένο σώμα, τον πόνο, το πένθος, τις εμμονικές σκέψεις και την αδυναμία επικοινωνίας. Η Veronique και ο Filtig χτίζουν ένα σύνθετο σχεσιακό δράμα όπου το οικογενειακό τραύμα συναντά τη μετα-αποκαλυπτική απόγνωση των "έσχατων καιρών". Στις τρεις ταινίες παρακολουθούμε την ταραγμένη σχέση μεταξύ ενός γιου που χρειάζεται τη φροντίδα της μητέρας του και μιας μητέρας που αποζητά την αγάπη του γιου: δημιουργούν την εικόνα του άλλου ως αντανάκλαση των αναγκών τους για να επιτεθούν, να αποδομήσουν και να ξανασυναρμολογήσουν στη συνέχεια σε ατέλειωτους κύκλους αγάπης, επιθετικότητας,σολιψιστικής τρέλας. Γυρισμένη κατά τη διάρκεια των τριών μηνών του αθηναϊκού καλοκαιρινού lockdown, η τριλογία μάς μεταφέρει σε ένα κλειστοφοβικό ταξίδι στην ιδρωμένη καρδιά της ασφυκτικής οικιακής ζωής του covid-19.

Στο 200 ΧΡΟΝΙΑ ΒΕΡΟΝΙΚ, η Βερονίκ μας προσκαλεί σε μια απολύτως προσωπική ξενάγηση σε ένα μετα-αποκαλυπτικό τοπίο δωματίου. Μέσα από έναν ψυχαναλυτικό οργασμό αυτοσχεδιασμών, το ελληνικό συλλογικό ασυνείδητο εκρήγνυται και η Βερονίκ μας ξεναγεί στα συντρίμμια του: σκουπίδια, θραύσματα, οικογενειακές αναμνήσεις, αποκαΐδια εθνικών αφηγήσεων. Η Βερονικ γιορτάζει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση κάνοντας έρωτα με απορρίμματα, αποδομώντας σχολικά ποιήματα και πέφτοντας σε μια έκσταση / εξορκισμό μιας πατρικής φιγούρας που είναι ταυτόχρονα τυρανική και απούσα - ένα φάντασμα που αποτελεί φαντασίωση και πηγή τρόμου. Το έθνος περνάει μέσα από το τραύμα της οικογένειας και τα σκουπίδια γίνονται οι μόνοι σύμμαχοι απέναντι στις αβάσταχτες επιταγές της κανονικότητας.

Το Cruella's TV ήταν ένα πείραμα διαδικτυακής εκπομπής που δημιουργήθηκε από τη Veronique Tromokratisch και την κόρη της Cruella μέσα στη δυστοπική κατάσταση της πρώτης καραντίνας. Αυτοπροτεινόταν ως εβδομαδιαία πειραματική εναλλακτική λύση στην ακατάσχετη κατανάλωση ποπ καναλιών που κατέλαβε τις ζωές όλων εκείνη την περίοδο. Οι επιτελεστικές αλληλεπιδράσεις της Cruella και της Veronique διερωτώνται για την τρέχουσα κατάσταση των (αντι)κοινωνικών μέσων δικτύωσης, της έννοιας του συναισθήματος, του τραύματος και του μη διηγητικού δράματος, των πολυαναφορικών messthetics και του new age πρωτογονισμού. Κάτι ανάμεσα σε παραλλήρημα και διαταραγμένο κουκλοθέατρο, παρασύρει το κοινό του σε ένα εκστατικό μετα-δικτυακό ταξίδι. Στο Dreamlandπαρουσιάζονται μια σειρά από αποσπάσματα από τις εκπομπές.

κείμενα Φοίβος Δούσος


Περισσότερα: https://www.dreamlandfilmfestival.gr/

Είσοδος στο DREAMLAND – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΝΕΙΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: 5€ ανά προβολή

Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe