Πρόγραμμα Ταινιοθήκης

MAUTHAUSEN

Από Σαββάτο, 3 Ιαν 2026 17:30 έως Σαββάτο, 3 Ιαν 2026 19:00
Αναρτήθηκε από zchatzi
Προβολές: 46

ΑΙΘΟΥΣΑ Β

ΣΑΒΒΑΤΟ 03/01 & ΚΥΡΙΑΚΗ 04/01 

17:30 Ιντεάλ (8'), Μαουτχάουζεν (91', Αρ. Παπαδανιήλ, Παν. Κουντουράς) Syllipsis

Παρουσία των σκηνοθετών

«Κύκνειο άσμα Μίκη. Ανάσταση μνήμης Ιάκωβου.»

Μετά τις δύο επιτυχημένες sold out προβολές του Νοεμβρίου, το MAUTHAUSEN επιστρέφει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με δύο ακόμη προβολές, το πρώτο Σαββατοκύριακο του νέου έτους, ως μια ευχή και έκκληση για την παγκόσμια ειρήνη.


To MAUTHAUSEN (91') είναι το βραβευμένο νέο μεγάλου μήκους κινηματογραφικό έργο με μουσική Μίκη Θεοδωράκη, ποίηση-αδημοσίευτο κείμενο Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κουντουρά, Αρίσταρχου Παπαδανιήλ, ερμηνεία Αρίσταρχου Παπαδανιήλ (φωνή), Άρη Ζέρβα (βιολοντσέλο) και παραγωγή Syllipsis, γυρισμένο στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν της Αυστρίας.


Λίγο πριν την εκπνοή του 2025, η ταινία MAUTHAUSEN έλαβε από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου «Εύφημο Μνεία Ταινίας Τεκμηρίωσης» και από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ναυπλίου «Γέφυρες» το Βραβείο «Καποδίστριας» Καλύτερης Ιστορικής Ταινίας.

Μαζί θα προβληθεί και η βραβευμένη μικρού μήκους ταινία ΙΝΤΕ8Λ (8’, 2024), σε σκηνοθεσία Αρίσταρχου Παπαδανιήλ, Γιάννη Χλεμπάκου.

 


ΣΥΝΟΨΗ

«Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν-Μάιος 1988»: Αδημοσίευτο κείμενο του επιζώντα Ιάκωβου Καμπανέλλη, που ανασταίνει τις μνήμες στο φυσικό τους χώρο μαζί με το κύκνειο «Άσμα Ασμάτων» του Μίκη Θεοδωράκη ερμηνευμένο, με την έγκριση του ίδιου του συνθέτη, από τους Αρίσταρχο Παπαδανιήλ (φωνή) και Άρη Ζέρβα (βιολοντσέλο) κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Επετείου Μνήμης Απελευθέρωσης Μαουτχάουζεν 2022 στην Αυστρία.

Η αριστουργηματική καντάτα Μαουτχάουζεν του οικουμενικού μας συνθέτη και αγωνιστή, σε πλήρη ανάπτυξη. Ο πλέον προσωπικός μονόλογος του γενάρχη της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας και επιζώντος του ναζιστικού στρατοπέδου, σε διεθνές προσκύνημα. Μια ποιητική μαρτυρία και ένα αντιπολεμικό μιούζικαλ με συγκλονιστικά αυτοβιογραφικά στοιχεία και ψυχολογικές μεταπτώσεις για το πιο επίκαιρο από ποτέ «ποτέ πια».


MAUTHAUSEN 

Η ταινία MAUTHAUSEN παρουσιάζει τo πλέον προσωπικό κινηματογραφικό σενάριο του επιζώντα του στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν, γενάρχη του νεοελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου και ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη («Στέλλα», «Ο Δράκος», «Κορίτσια στον Ήλιο»), και αποτελεί ένα ανεκπλήρωτο όραμά του, που 35 χρόνια μετά την αρχική του σύλληψη (1988) έλαβε την τελική του μορφή, στον τόπο όπου μαρτυρικά βιώθηκε, αλλά και εμπνευσμένα συνελήφθη· στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν της Αυστρίας.

Η βραβευμένη μεγάλου μήκους ποιητική αυτοβιογραφία, αντιπολεμικό μιούζικαλ και ψυχολογικό θρίλερ, παρουσιάζει τη νέα προσέγγιση στην καντάτα Μαουτχάουζεν σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, ερμηνευμένη από τους Αρίσταρχο Παπαδανιήλ (φωνή) και Άρη Ζέρβα (βιολοντσέλο), η οποία κυκλοφόρησε με την άδεια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και αγωνιστή της ειρήνης Μίκη Θεοδωράκη («Ζορμπάς», «Ζ», «Σέρπικο»), μόλις ένα μήνα πριν αναχωρήσει οριστικά για την «Γειτονιά των Αγγέλων» με ένα κύκνειο «Άσμα Ασμάτων».

Το αδημοσίευτο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν-Μάιος 1988», που παρουσιάζεται στην ταινία -παραχωρήθηκε στον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ από την κόρη του, Κατερίνα Καμπανέλλη- γράφτηκε τον Μάιο του 1988 κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και ιστορικής συναυλίας που δόθηκε στο Μαουτχάουζεν, στο πλαίσιο της Διεθνούς Επετείου Μνήμης Απελευθέρωσης 1988 και «ζωντανεύει» στο φυσικό του περιβάλλον -το Mauthausen Memorial της Αυστρίας το 2022- για πρώτη φορά.

Το οπτικοακουστικό έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Mέλλον σε παραγωγή της εταιρείας Syllipsis.


100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης, βραβεία και σταθμοί της ταινίας MAUTHAUSEN:

Η ταινία MAUTHAUSEN έλαβε το Βραβείο «Μίκης Θεοδωράκης» από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και προβλήθηκε, μεταξύ άλλων, στην Ακαδημία Αθηνών και - πρώτη φορά για κινηματογραφική ταινία- στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Με την προβολή του MAUTHAUSEN στον εμβληματικό κινηματογράφο Ολύμπιον, ξεκίνησε φέτος το «Αφιερωματικό Έτος Μίκη Θεοδωράκη» για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ανήμερα της 100ης επετείου γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη (29.07.2025) πραγματοποιήθηκε επετειακή προβολή του MAUTHAUSEN στον θρυλικό θερινό κινηματογράφο της πλατείας Εξαρχείων VOX.

Η ταινία MAUTHAUSEN βραβεύτηκε πρόσφατα σε Βραζιλία, Γαλλία (Κάννες), Ισπανία, Κύπρο, Ελλάδα και Αυστρία. Στο πλαίσιο των Cannes Corporate Media & TV Awards, η ταινία ταξίδεψε στις περίφημες Κάννες της Γαλλίας και έλαβε το Αργυρό Βραβείο στην κατηγορία «Ιστορία και Προσωπικότητες/Πορτρέτα», ενώ το Χρυσό Βραβείο έλαβε η ταινία ΓΑΖΑ  σε παραγωγή Αλ Τζαζίρα. Στο Finisterra Brazil Film Art & Tourism Festival το MAUTHAUSEN έλαβε τέσσερα πρώτα βραβεία, μεταξύ των οποίων και «Καλύτερου Σεναρίου». Στο Terres Art & Tourism Festival της Ισπανίας, στην πόλη Τορτόζα της Καταλονίας, το MAUTHAUSEN έλαβε Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Ιστορία και Κληρονομιά». Στην κυπριακή πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου «Χρυσή Αφροδίτη», το MAUTHAUSEN έλαβε το Βραβείο «Ταινία με Ισχυρό Μήνυμα για την Ειρήνη». Στο Austrian FilmFestival βραβεύτηκε ως «Καλύτερη Πειραματική Ταινία». Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου «Γέφυρες» στο Λουτράκι το MAUTHAUSEN απέσπασε το Βραβείο «Ελληνικής Ταινίας Τεκμηρίωσης Μεγάλου Μήκους» και στην Κόρινθο έλαβε «Τιμητική Μνεία για τη Μουσική σε Ταινία Τεκμηρίωσης».

Στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους «100 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης», o Αρίσταρχος Παπαδανιήλ προσκλήθηκε στην Ισπανία από τον Καταλανικό Σύλλογο Νεοελληνιστών και πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Θεού Δώρο ΜΙΚΗΣ: Η εκπνοή που γίνηκε ανάσα» και εν συνεχεία, προβλήθηκε η ταινία MAUTHAUSEN στην Κρατική Σχολή Ξένων Γλωσσών της Βαρκελώνης. Κατόπιν ο Αρίσταρχος συμμετείχε ως ομιλητής στο Φεστιβάλ Ημέρες Ιστορίας, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Xανιά, στην διαδραστική συζήτηση: «80 χρόνια μετά την απελευθέρωση: Το Μαουτχάουζεν και η μνήμη των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης», φέροντας και τιμώντας τη μνήμη του διεθνούς μας Έλληνα-Χανιώτη δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη, που με την πηγαία μουσική του έμπνευση φώτισε την ποιητική μαρτυρία του επιζώντα Ιάκωβου Καμπανέλλη, κάνοντας τη θηριωδία του Μαουτχάουζεν γνωστή σε όλο τον κόσμο.


Ένα όνειρο ζωής γίνεται έργο μνήμης:

«Τη δεκαετία του ’80, το χρονικό Μαουτχάουζεν είχε φτάσει μέχρι την Αμερική για να γυριστεί ταινία. Οι παραγωγοί αλλά και ο σκηνοθέτης είχαν ενθουσιαστεί. Το συμβόλαιο ήταν έτοιμο κι εκκρεμούσαν οι υπογραφές, όταν ξαφνικά όλα ναυάγησαν. Δεν έμαθα ποτέ για ποιο λόγο. Ο πατέρας μου είχε τότε στεναχωρηθεί πολύ. Έμενε για ώρες σιωπηλός και σκεπτικός, όπως συνήθως αντιδρούσε όταν περνούσε μια στενοχώρια.» έγραφε το 2012 η κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Κατερίνα Καμπανέλλη.

H επιθυμία του εκπληρώθηκε με το MAUTHAUSEN (91’), το νέο κινηματογραφικό έργο και όνειρο των Ιάκωβου Καμπανέλλη και Μίκη Θεοδωράκη για το «ποτέ πια», που πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, και αυτήν τη στιγμή, μέσω Αμερικανών διανομέων, προβάλλεται στις ΗΠΑ από τις αμερικανικές πλατφόρμες streaming Tubi και Apple TV+ και παράλληλα κυκλοφορεί σε DVD. Με αυτή τη μορφή βρίσκεται ήδη σε δημόσιες βιβλιοθήκες των Ουάσινγκτον, Νέας Υόρκης, Καλιφόρνιας (Σονόμα, Σάντα Κλάρα), Αϊόβα, Ινδιανάπολης, Κλίβελαντ, Κολούμπια, Μασαχουσέτης, Μίσιγκαν, Μπάφαλο, Χιούστον κ.ά.


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

«Το MAUTHAUSEN δεν είναι απλώς μια καλλιτεχνική δημιουργία· είναι μια τελετουργική επιστροφή σε μια από τις σκοτεινότερες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Η ταινία λειτουργεί ως ζωντανό μνημείο, ενώνοντας τη μουσική του Θεοδωράκη, την ποίηση και το μαρτυρικό λόγο του Καμπανέλλη, αλλά και την ίδια την τοποθεσία του στρατοπέδου, σε ένα ενιαίο, βαθιά συγκινητικό σύνολο.»
Νίκος Γκάτσιος, CINEMUSIC.gr

 

«Βιολοντσέλο (Άρης Ζέρβας) και θρήνος εν είδη απαγγελίας (Αρίσταρχος Παπαδανιήλ), συνδέονται υποβλητικά στην ταινία που είναι μια ασπρόμαυρης μουσικότητας κατάθεση μνήμης, ένας σπαραγμός διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας που σου τσακίζει την καρδιά με την αδικία που διακρίνεις στην ιστορία.»
Γιάννης Ζουμπουλάκης, TA NEA / To BHMA

 

«Το σκηνοθετικό δίδυμο επιχειρεί να μεταφέρει μέσω ενός ιδιότυπου λυρισμού (τον οποίο επισφραγίζει η θρυλική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη) το ισχυρό αντιφασιστικό και διαχρονικό μήνυμα του έργου που φαντάζει σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.»
Κωνσταντίνος Καϊμάκης, DOCUMENTO

«Ευφάνταστη ποιητική ταινία/ντοκιμαντέρ, σεμνό προσκύνημα στα θύματα του ναζισμού.»
Αγγελική Μέρου, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

«Γυρισμένο στους φυσικούς χώρους των γεγονότων, το ποιητικό ντοκιμαντέρ των Παναγιώτη Κουντουρά και Αρίσταρχου Παπαδανιήλ (σεναριογράφος και εμπνευστής της ιδέας) συνδυάζει το λόγο και τη μουσική, την κινηματογραφική ατμόσφαιρα, τη συγκίνηση και το χρέος απέναντι στην ιστορική παρακαταθήκη.»
Χρήστος Μήτσης, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

«Με οδηγό αυτά τα τόσο ποιητικά κείμενα, την υπέροχη κινηματογράφηση του Παναγιώτη Κουντουρά και μια μίξη χορογραφιών και αναπαραστάσεων, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να συνδέσει μέσω κειμένου και μουσικής (ο Άρης Ζέρβας παίζει βιολοντσέλο και ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ ερμηνεύει) το σήμερα με το σκοτεινό παρελθόν του τόπου, όπου κυριάρχησαν ο πόνος και ο θάνατος.»
Δημήτρης Παναγόπουλος INK N’ LENS

 


ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

-Είσοδος για όλες τις αίθουσες: 7€, 5€* (μειωμένο)

Κάθε Δευτέρα ισχύει προσφορά εισόδου για 2 άτομα με ένα εισιτήριο στα 7€ από το ταμείο

*Το μειωμένο εισιτήριο αφορά στις παρακάτω κατηγορίες:
μαθητές, φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών, άνεργοι, άνθρωποι με αναπηρία – ΑμεΑ (ισχύει και για έναν/μία συνοδό), δάσκαλοι-καθηγητές, ατέλειες.

Προνόμια μελών σε ΜΜΕ

-Αθηνόραμα Club (Αθηνόραμα): Από Δευτέρα έως και Πέμπτη, ειδική τιμή € 5

Κλείστε ηλεκτρονικά τα εισιτήριά σας στο: https://tickets.tainiothiki.gr/
Σημειώνεται πως οι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου, θα πρέπει να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους από το ταμείο της Ταινιοθήκης. 

 

Γραφεία

Κινηματογράφος