Νέα & Ανακοινώσεις

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Θέμα: Γαλλική Ταινιοθήκη και Ταινιοθήκη της Ελλάδος: συνεργασία και διδάγματα για την συντήρηση, αποκατάσταση, ψηφιοποίηση και προβολή των ταινιών στις συλλογές τους

Αφιέρωμα: Ελλάδα-Γαλλία: Κινηματογραφικές συναντήσεις

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021, 19:30

Είσοδος ελεύθερη 

Ακολουθούν οι ταινίες: Οι Απάχηδες των Αθηνών (1930, 92’) του Δημήτρη Γαζιάδη, και το Ζ (1969, 127’) του Κώστα Γαβρά με εισιτήριο 5€ ανά προβολή

Το ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γαλλικής Πρεσβείας, του Γαλλικού Ινστιτούτου και της Γαλλικής Ταινιοθήκης,  διοργανώνουν  συζήτηση με θέμα: Γαλλική Ταινιοθήκη και Ταινιοθήκη της Ελλάδος: συνεργασία και διδάγματα για την συντήρηση, αποκατάσταση, ψηφιοποίηση και προβολή των ταινιών στις συλλογές τους στο πλαίσιο του αφιερώματος ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ (9-23.9.2021). Το κινηματογραφικό αφιέρωμα σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί τo Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς στις 19:30, παρουσία του Ερβέ Πισάρ, Διευθυντή των Κινηματογραφικών Συλλογών της Γαλλικής Ταινιοθήκης. Ο Ερβέ Πισάρ είναι ο άνθρωπος-κλειδί για την συντήρηση της κινηματογραφικής κληρονομιάς της Γαλλίας, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του στην αποκατάσταση της ταινίας Οι Απάχηδες των Αθηνών. Στην συζήτηση θα συμμετάσχει και η Ηλέκτρα Βενάκη, υπεύθυνη αποκατάστασης των «Απάχηδων» και, προσφάτως, της υπό αποκατάσταση ταινίας του Ροβήρου Μανθούλη Πρόσωπο με πρόσωπο.

Θα μιλήσουν οι:

Μαρία Κομνηνού, Πρόεδρος Δ.Σ. Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ομότιμη Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α

Ερβέ Πισάρ, Υπεύθυνος εμπλουτισμού συλλογών και αποκατάστασης των ταινιών, Γαλλική Ταινιοθήκη

Ηλέκτρα Βενάκη, Υπεύθυνη αποκατάστασης και ψηφιοποίησης της ταινίας «Οι Απάχηδες των Αθηνών»

Ιουλία Μέρμηγκα, Διδάσκουσα Κινηματογραφικών και Πολιτισμικών σπουδών (ΕΚΠΑ), επιστημονική συνεργάτις της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

Ακολουθούν οι προβολές των ταινίων: 

Οι Απάχηδες των Αθηνών (1930, 92’) του Δημήτρη Γαζιάδη, με γαλλικούς μεσότιτλους και ελληνικούς υπότιτλους στις 20:00 και το Ζ (1969, 127’) του Κώστα Γαβρά με ελληνικούς υπότιτλους στις 22:30.

Εισιτήριο ανά προβολή: 5€.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθούν όλοι οι ισχύοντες υγειονομικοί κανονισμοί.


Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος μετρά 7 δεκαετίες στενούς δεσμούς με την Γαλλική Ταινιοθήκη, από τον Ανρί Λανγκλουά στον Κώστα Γαβρά, και η συνεργασία αυτή βοήθησε στην ανάδυση της κινηματογραφοφιλίας και τα τελευταία χρόνια στον εκσυγχρονισμό και προγραμματισμό της συντήρησης, αποκατάστασης, ψηφιοποίησης και προβολής των ταινιών στον ψηφιακό κόσμο. Παράδειγμα η αποκατάσταση και ψηφιοποίηση της ταινίας του Δημήτρη Γαζιάδη Οι Απάχηδες των Αθηνών που πριν 7 χρόνια ανακαλύφθηκε στο αρχείο της Γαλλικής Ταινιοθήκης. Χάρη στην αιγίδα του Προέδρου Κώστα Γαβρά, με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και με την αμέριστη βοήθεια του τεχνικού επιτελείου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, η ταινία προβάλλεται στα μεγαλύτερα διεθνή Φεστιβάλ, όπως της Μπολόνιας, το ψηφιακό Giornate di Cinema Muto και στο Αμερικανικό Telluride.

Σήμερα, με την τεχνογνωσία της Γαλλικής Ταινιοθήκης και του Ιταλικού Εργαστηρίου L'Imagine Ritrovata, η Ταινιοθήκη έχει έτοιμη μελέτη για τον πλήρη εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων της, ώστε να συμβάλει αποφασιστικά στην σωστή διάσωση των έργων του ελληνικού κινηματογράφου. Με την βοήθεια του Υ.Π.Π.Ο.Α η μελέτη αυτή θα υποβληθεί στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους  του Ταμείου Ανάκαμψης. Με την βοήθεια των ομιλητών, αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στην συζήτηση.


Περισσότερα για το αφιέρωμα εδώ. 

Εδώ θα βρείτε τον κατάλογο του αφιερώματος.

Κι εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθούν όλοι οι ισχύοντες υγειονομικοί κανονισμοί.

sponsors-ellada_gallia

To αφιέρωμα «ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ: Κινηματογραφικές συναντήσεις» διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή ΙΙ» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2014-2020


Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe