Νέα & Ανακοινώσεις

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την Παρασκευή 16/9,  επισκέφθηκε την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο πλαίσιο της εκδήλωσης του 45ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει στην Αθήνα» (15-18/9).

Η κυρία Σακελλαροπούλου παρακολούθησε την μικρού μήκους ταινία «Αντιγόνη» της Εύας Νάθενα που δημιουργήθηκε στο σχολείο των φυλακών Αυλώνα από φυλακισμένα αγόρια.

Πριν ξεκινήσει η προβολή, ο Γιάννης Σακαρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, και ο Γιώργος Δεμερτζής, Πρόεδρος του DISFF, απένειμαν στην Πρόεδρο τιμητικό Χρυσό Διόνυσο εκ μέρους του Φεστιβάλ.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος κυρία Μαρία Κομνηνού ξενάγησε την κυρία Σακελλαροπούλου στην Έκθεση | Μαγικές Εικόνες της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, η οποία  τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας

H έκθεση προαναγγέλλει τη λειτουργία του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, το οποίο, μέσα από σπάνια εκθέματα, αφηγείται την εξέλιξη της τέχνης του κινηματογράφου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού -Διεύθυνση Εικαστικών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, σε επιμέλεια της  εικαστικού, Καθηγήτριας Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και αντιπροέδρου του Ιδρύματος Αφροδίτης Λίτη.

Στην ξενάγηση παραβρέθηκαν οι Γιάννης Σακαρίδης, Γιώργος Δεμερτζής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Στη συνέχεια, παρακολούθησαν την  «Αντιγόνη» στον κατάμεστο θερινό κινηματογράφο Λαΐς.

Η ταινία προέκυψε από την μαθητεία φυλακισμένων αγοριών 18-21 ετών στο εργαστήριο Εικαστικά / Θέατρο, το οποίο δημιούργησε κατά την διάρκεια της χρονιάς που πέρασε η Εύα Νάθενα στο σχολείο των  φυλακών του Αυλώνα που διευθύνει ο Πέτρος Δαμιανός. Τα παιδιά μαθήτευσαν στον θεατρικό Λόγο, κάνοντάς τον εικαστική πράξη, κεντώντας τα ίδια τα κουστούμια τους τα οποία στη συνέχεια φόρεσαν και υποδύθηκαν τους ρόλους / ήρωες του έργου «Αντιγόνη».

Ακολούθησε συζήτηση για το θέμα των φυλακών με τους συντελεστές της ταινίας και ειδικούς προσκεκλημένους, με συντονίστρια τη Ντενίς Νικολάκου.

Γραφεία

Κινηματογράφος