Νέα & Ανακοινώσεις

Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ένα μεγάλο "αντίο" στη σπουδαία γαλλίδα ηθοποιό Ανούκ Εμέ

Ένα μεγάλο "αντίο" στη σπουδαία γαλλίδα ηθοποιό Ανούκ Εμέ, που έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 92 ετών, πρωταγωνιστώντας σε θρυλικές ταινίες που άφησαν εποχή και θα έχουν πάντα περίοπτη θέση στις ταινιοθήκες του κόσμου ως παρακαταθήκη για τους νεότερους.
 
Η πολυβραβευμένη ηθοποιός, που απέκτησε μια κόρη με τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Νίκο Παπατάκη, την Μανουέλα Παπατάκη, απέκτησε διεθνή φήμη όταν πρωταγωνίστησε μαζί με τον Ζαν-Λουί Τρεντινιάν στη θρυλική ταινία του Κλοντ Λελούς Ένας άντρας, μια γυναίκα, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1966.
 
Συνεργάστηκε με ιερά τέρατα της Έβδομης Τέχνης, όπως ο Φελίνι στο Ντόλτσε Βίτα και το 8 1/2, με παρτενέρ τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, ενώ στο ενεργητικό της έχει μεταξύ άλλων το Lola του Ζακ Ντεμί, και την Τραγωδία ενός γελοίου ανθρώπου του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Για όλα αυτά, και πολλά ακόμα, έλαβε τιμητικό Σεζάρ για το σύνολο της καριέρας της.
 
Μυθική μορφή για τον παγκόσμιο κινηματογράφο, η κομψή και φινετσάτη Ανούκ Εμέ "αντιπροσωπεύει τον τύπο εκείνον της γυναίκας που σε ταράζει σύγκορμο», όπως έλεγε ο Φεντερίκο Φελίνι. Για εκείνη άλλωστε ο κινηματογράφος ήταν "σαν μία συνάντηση μεταξύ εραστών".
 
Οι ταινίες της θα διασώζουν για πάντα την ανυπέρβλητη γοητεία και λάμψη της.

Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe