Ο ιστότοπος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης

Μουσείο Κινηματογράφου

Επισκευθείτε την πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα "Μουσείο Κινηματογράφου"

Μέσα από την ενότητα αυτή, θα μπορέσετε να πλοηγθείτε στα Ψηφιακά Μουσειακά Εκθέματα και να δείτε βίντεο με τρισδιάστατη αναπαράσταση για δέκα από αυτά.

Επίσης θα βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για την πολυμεσική έκδοση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και του Μουσείου Κινηματογράφου.

Αρχική σελίδα » Νέα & Ανακοινώσεις » Παρουσίαση Νέου

Νέα & Ανακοινώσεις

[18/06/2013]  Δημοσιεύτηκε από Admin

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΦΙΛΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ _1

Η πράξη Η κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή που εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής (ΠΕΠ Αττικής 2007-2013) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, είναι ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος οργανώνει μία διετή παρέμβαση που απαρτίζεται από κινηματογραφικές και εικαστικές εκδηλώσεις, συνολικά δύο φεστιβάλ και οκτώ αφιερώματα, χωρισμένα σε τρεις κύκλους.

Σκοπός είναι, αφενός η συνέχεια καθιερωμένων στον προγραμματισμό της Ταινιοθήκης εκδηλώσεων, όπως το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, και αφετέρου η θεσμοθέτηση νέων θεματικών κύκλων στα επόμενα χρόνια: Έλληνες της διασποράς στον παγκόσμιο κινηματογράφο, Επικαιρότητα & Πρωτοπορία, Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Ταινιοθήκης της Ελλάδος που εντάσσονται στην πράξη Η κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014 και έχει ως εξής:

 

 

Iανουάριος-Φεβρουάριος 2013:  Αναδρομή στον Κώστα Γαβρά (29.1-6.2)

(Κύκλος:  Έλληνες της διασποράς)

Η πράξη Η κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή εγκαινιάστηκε με μια εκδήλωση που είχε ιδιαίτερη βαρύτητα και συμβολισμό για την ΤΤΕ, όχι μόνο γιατί ο Κώστας Γαβράς υπήρξε θερμός φίλος και υποστηρικτής της όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και δεδομένης της ιδιότητάς του ως πρόεδρος της μητέρας όλων των Ταινιοθηκών, της Cinémathèque Française. Όπως τόνισε ο ίδιος στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Κινηματογραφικά αρχεία: το μέλλον του παρελθόντος μας;», Οι Ταινιοθήκες είναι τελείως απαραίτητες[…]. Όπως υπάρχουν τα Μουσεία για την παλιά μας τέχνη, έτσι και η Ταινιοθήκη είναι ένα μουσείο για την 7η Τέχνη, το οποίο διασφαλίζει πως θα υπάρχει κινηματογράφος σήμερα, αύριο, μεθαύριο και σε εκατό χρόνια”.

Το αφιέρωμα έτυχε πολύ μεγάλης υποδοχής από το αθηναϊκό κοινό και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, ενώ την τελετή έναρξης τίμησαν με την παρουσία τους εξέχοντα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και ο Δήμαρχος Αθηναίων, καθώς και εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, αλλά και σημαντικές προσωπικότητες του κινηματογράφου, των γραμμάτων και των τεχνών.

 

Οκτώβριος 2013: 7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ /

7th ATHENS AVANT-GARDE FILM FESTIVAL

17-27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

 

Η πρωτοβουλία αυτή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, ήδη από την πρώτη διοργάνωσή της το 2004, έχει ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία στην απαίτηση του ελληνικού κοινού για μια σύγχρονη εστία που θα καλλιεργήσει την κινηματογραφοφιλία, στην πιο πολυδιάστατη μορφή της.  Θυμίζουμε τα αναδρομικά αφιερώματα στους Derek Jarman, Valie Export, Ken McMullen, Peter Kubelka, Germaine Dulac, Helke Sander, Margaret Tait, Delphine Seyrig, τη βρετανική κοοπερατίβα London Filmmakers Coop και τον ολλανδικό πειραματικό κινηματογράφο, αλλά και τις ειδικές προβολές στους Keneth Anger, Maya Deren, Laura Mulvey, Ula Stoeckl, Ute Aurand, Udi Aloni, Frans Zwartjes, Babette Mangolte, John Smith, Guy Debord, Thomas Heise και άλλους πολλούς.

Υπενθυμίζουμε πως περισσότερες πληροφορίες για τις προηγούμενες διοργανώσεις μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.tainiothiki.gr/festivals/

 

Στη φετινή 7η διοργάνωση που αποτελείται από τρία μεγάλα αφιερώματα, ειδικές προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις, εντάσσονται τρία νέα τμήματα: δύο διεθνή κι ένα ελληνικό.

 

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Χαρούν Φαρόκι: Ενάντια σε τι; Ενάντια σε ποιον;

 

«Είναι τιμή μου να είμαι προσκεκλημένος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος για να δείξω έργα μου στην Σχολή Καλών Τεχνών και στον κινηματογράφο. Και είναι ακόμη μεγαλύτερη τιμή όταν με καλείτε σε τόσο δύσκολους καιρούς».