Ο ιστότοπος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης

Μουσείο Κινηματογράφου

Επισκευθείτε την πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα "Μουσείο Κινηματογράφου"

Μέσα από την ενότητα αυτή, θα μπορέσετε να πλοηγθείτε στα Ψηφιακά Μουσειακά Εκθέματα και να δείτε βίντεο με τρισδιάστατη αναπαράσταση για δέκα από αυτά.

Επίσης θα βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για την πολυμεσική έκδοση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και του Μουσείου Κινηματογράφου.

Αρχική σελίδα » Νέα & Ανακοινώσεις

Νέα & Ανακοινώσεις

[20/12/2007]  Δημοσιεύτηκε από Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει στο συνολικότερο αφιέρωμα στον Τζον Κασσαβέτη, που διοργανώνει η Ελληνοαμερικανική Ένωση με αφορμή την έκθεση των διεθνώς καταξιωμένων Sam & Larry Shaw, Life is a movie: Cassavetes & Friends

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει στο συνολικότερο αφιέρωμα στον Τζον Κασσαβέτη, που διοργανώνει η Ελληνοαμερικανική Ένωση με αφορμή την έκθεση των διεθνώς καταξιωμένων Sam & Larry Shaw, Life is a movie: Cassavetes & Friends, μια αναδρομή σε φωτογραφικά πορτρέτα και σκηνές από την κινηματογραφική καριέρα και την προσωπική ζωή του διάσημου ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη και ηθοποιού Τζον Κασσαβέτη, με την προβολή της πλήρους φιλμογραφίας του.


περισσότερα

[19/12/2007]  Δημοσιεύτηκε από Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ημερίδα: Ψηφιακό Απόθεμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και του Μουσείου Κινηματογράφου

Παρασκευή 21/12 και ώρα 10:00-17:30 Ξενοδοχείο St. George Lycabettus (Κλεομένους 2, Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι)

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει με αφορμή την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης μέρους του πολιτιστικού της αποθέματος, που εντάσσεται στο πλαίσιο του Γ’ Κ.Π.Σ. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», ημερίδα με θέμα Ψηφιακό Απόθεμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και του Μουσείου Κινηματογράφου, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου από τις 10:00 έως τις 17: 30 στο ξενοδοχείο St. George Lycabettus.
Η ανάγκη ευχερέστερης πρόσβασης και χρήσης του αρχείου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, μέσω των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, τόσο στον ερευνητή όσο και τον απλό χρήστη, οδήγησε στην υποχρέωση ψηφιοποίησης μέρους των συλλογών ανάλογου με το ποσό της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Το μέρος του πολιτιστικού της αποθέματος που ψηφιοποιήθηκε αφορά στις ενότητες:
1. Ψηφιοποίηση 55 ωρών ταινιών (fiction, ντοκιμαντέρ, επίκαιρα, τρέιλερς, διαφημιστικά, οικογενειακά, κλπ.)
2. Ψηφιοποίηση 100 αφισών και 5.000 φωτογραφιών
3. Ψηφιοποίηση έντυπου υλικού: α) 250 κινηματογραφικά περιοδικά, β) 300 διαφημιστικά έντυπα, γ) 100 προγράμματα κινηματογράφων περιόδου 1920-1930
4. Ψηφιοποίηση της ελληνικής κινηματογραφικής φιλμογραφίας που περιλαμβάνει σε πλήρη ανάλυση τους τίτλους 2.500 ταινιών που απαρτίζουν όλη την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή από συστάσεως κινηματογράφου μέχρι το 2005.
5. Ψηφιοποίηση 100 μουσειακών αντικειμένων
Ο κύριος κόμβος πρόσβασης στο ψηφιοποιημένο υλικό φιλοξενείται καταρχήν στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (www.tainiothiki.gr), και μελλοντικά μέσω του Κέντρου Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, θα ανακτάται δυναμικά απ’ την πολυμεσική βάση του με πλήρεις δυνατότητες αναζήτησης όλου του ψηφιακού αποθέματος.
Την ημερίδα θα χαιρετίσουν οι Νίκος Κούνδουρος-Σκηνοθέτης, Δήμητρα Αργυρού-Διευθύντρια της Γεν. Δ/νσης Σύγχρονου Πολιτισμού & Δ/νσης Κινηματογράφου & Οπτικοακουστικών Μέσων του Υπουργείου Πολιτισμού, Σοφία Δασκαλάκη-Μυτηλιναίου- Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, Παπαλιός Γιώργος- Πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Παπαδόπουλος Χάρης- Σκηνοθέτης & Πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.
Στην ημερίδα θα αναλυθούν οι τεχνικές και η φιλοσοφία του έργου από τους Θεόδωρο Αδαμόπουλο, Σκηνοθέτη- Αντιπρόεδρο Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος & Επιστημονικό Υπεύθυνος Έργου, Βάσω Κολυβά- Υπεύθυνη Άξονα 1 του Ε.Π. Κ.τ.Π. – Παιδεία και Πολιτισμός,
Θεόδωρο Παπαθεοδώρου- Καθηγητή Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημήτρη Θεοδωρόπουλο- Διευθυντή Φωτογραφίας & Διδάσκοντα στο Τμήμα Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Λάκη Παπαστάθη-Σκηνοθέτη, Δημήτρη Μεϊδάνη- Μηχανικό Η/Υ και Πληροφορικής MSc, ΩMEGA Technology, Νατάσσα Κανδύλη- Μηχανικό Η/Υ και Πληροφορικής MSc, ΩMEGA Technology.
Οι καθηγητές Πανεπιστημίου Δελβερούδη Ελίζα, Κομνηνού Μαρία, Σόρογκας Ευάγγελος και Σωτηροπούλου Χρυσάνθη, θα αναλύσουν τον εκπαιδευτικό ρόλο της Ταινιοθήκης στο νέο ψηφιακό περιβάλλον καθώς και τα ευρύτερα προβλήματα της επιστημονικής έρευνας για τον κινηματογράφο στην Ελλάδα.
Οι σκηνοθέτες Αντουανέττα Αγγελίδη και Στέλλα Θεοδωράκη θα θίξουν τις επιπτώσεις του ψηφιακού περιβάλλοντος στην κινηματογραφική γραφή και την ανάπτυξη νέων δημιουργών.
Τις μεθόδους προσέγγισης και τα προβλήματα υλοποίησης του έργου θα αναλύσουν οι: Μέρμηγκα Ιουλία- Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα ΕΜΜΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αδαμόπουλος Τάσος- Υπεύθυνος Εργαστηρίων Αποκατάστασης και Συντήρησης οπτικοακουστικού υλικού της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Γρηγορίου Γιάννης- Εκπρόσωπος Accelere, Ματθέ Αιμιλία,-Προϊσταμένη Διοικητικών Υπηρεσιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Γεωργίου Κατερίνα- Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης και Αρχείου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Την ημερίδα θα συντονίσουν οι επίσης ομιλήτριες Ελίζα Δελβερούδη, Καθηγήτρια Ιστορίας Ελληνικού Θεάτρου και Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Σωτηροπούλου Χρυσάνθη- Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών και Μέλος Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, καθώς και ο Θανάσης Ρεντζής- Σκηνοθέτης και Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Μ.Σ. «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης», Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό.

περισσότερα

[22/11/2007]  Δημοσιεύτηκε από Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ''Κινηματογραφικά Αρχεία: Σκαπανείς στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Δευτέρα 19/11 και ώρα 9:30 π.μ. αίθουσα "Παύλος Ζάννας" (Ολύμπιον)

Διοργανωτές: Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (IOM), Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ένωση Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Αρχείων (Association des Cinémathèques Européenes-ACE), Τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

περισσότερα

Πρώτη ΣελίδαΠροηγούμενη ΣελίδαΣελίδα 126 από 128Επόμενη ΣελίδαΤελευταία Σελίδα