Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Παρακολουθούμε, ανακαλύπτουμε και μαθαίνουμε μαζί!

Ελάτε να ανακαλύψουμε τη μαγεία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα CinEd στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, για παιδιά και εφήβους

Γνωρίστε την πλατφόρμα του CinEd εδώ.


  

Τι είναι το CinEd;

Το CinEd είναι μια πλατφόρμα ανοιχτής πρόσβασης για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, με μια κινηματογραφική συλλογή που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 25 ταινίες/προγράμματα από τις φιλμογραφίες των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, κι η οποία είναι ειδικά αφιερωμένη στην κινηματογραφική εκπαίδευση. Σημαντικό στοιχείο αυτής της πλατφόρμας είναι τα εκπαιδευτικά υλικά (παιδαγωγικοί φάκελοι, φυλλάδια μαθητών και διαθεματικό υλικό), τα οποία διατίθενται δωρεάν κι είναι ειδικά σχεδιασμένα για την κινηματογραφική εκπαίδευση παιδιών και εφήβων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικές προβολές για μαθητές όλων των βαθμίδων σε όλη την Ελλάδα, στη σχολική τάξη ή/και στον χώρο της Ταινιοθήκης, καθώς και, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, εργαστήρια επιμόρφωσης κινηματογραφικής παιδαγωγικής για δασκάλους και καθηγητές.

Το CinEd στοχεύει στην προώθηση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου στους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της Ευρώπης, παρέχοντάς τους κινηματογραφική εκπαίδευση και αναπτύσσοντας την εκτίμησή τους για τις ευρωπαϊκές ταινίες, πέρα από τα blockbusters, ενώ παράλληλα τους ενθαρρύνει να παρακολουθούν ενεργά και κριτικά τις ταινίες και να αναπτύσσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την κινηματογραφική γλώσσα.

 

Παιδαγωγική προσέγγιση

Η παιδαγωγική προσέγγιση του CinEd είναι μαθητοκεντρική, διαισθητική και εκμαιευτική και εστιάζει σε τρεις βασικές παραδοχές: Πρώτον, ο κινηματογράφος είναι ταυτόχρονα τέχνη και πολιτιστικό αγαθό. Παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά και τους εφήβους να σκέφτονται κριτικά και να κατανοούν τις κοινωνίες, σύγχρονες ανά την υφήλιο ή άλλων εποχών και τόπων. Δεύτερον, η μάθηση μέσω κινηματογραφικών ταινιών απαιτεί σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία. Προκειμένου να εκπαιδευτούν τα μάτια των νεαρών θεατών, προσαρμόζουμε τη μέθοδό μας στις συνήθειές τους (με δημιουργικές κατασκευές, παιχνίδια, εκπαιδευτικό δράμα, ψηφιακά εργαλεία, κ.ά. ). Τρίτον, επειδή μάθηση σημαίνει σύγκριση, δημιουργούμε συνδέσεις μεταξύ κινηματογραφικών παραδόσεων, μεταξύ ταινιών, καθώς και μεταξύ ταινιών και άλλων μορφών τέχνης. Επιπλέον, καθώς κατανόηση σημαίνει οικειοποίηση, η διδακτική προσέγγιση ενθαρρύνει την πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα των παιδιών και των νέων, ώστε να περιγράφουν, να επιλέγουν, να αντιπαραβάλλουν και να δημιουργούν.

 


Τι προσφέρουμε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος;

 

--14

 

Η ελληνική προσθήκη στη συλλογή του CinEd:  «Ελληνικά εθνογραφικά ντοκιμαντέρ»

Η ΤτΕ πρότεινε σημαντικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου που έχει διασώσει, αποκαταστήσει και ψηφιοποιήσει στα μέλη του CinEd και σήμερα ο ελληνικός κινηματογράφος εκπροσωπείται στην πλατφόρμα του CinEd και προβάλλεται σε μαθητικά κοινά ανά την Ευρώπη με το πρόγραμμα «Ελληνικά εθνογραφικά ντοκιμαντέρ». Το πρόγραμμα «Ελληνικά εθνογραφικά ντοκιμαντέρ» αποτελείται από τις ταινίες Ψαράδες και ψαρέματα (1961, 22 ́) του Λέοντος Λοΐσιου- αποκατεστημένη και ψηφιοποιημένη από την ΤτΕ- και Λουόμενοι (2008, 51 ́) της Εύας Στεφανή. Οι ταινίες απεικονίζουν με κινηματογραφικό και ποιητικό τρόπο τη καθημερινή ζωή σε ένα νησιωτικό ψαροχώρι το 1961 και ηλικιωμένους ανθρώπους που απολαμβάνουν τη λουτροθεραπεία τους το 2008. Το πρόγραμμα συνοδεύεται από δωρεάν προσβάσιμο παιδαγωγικό υλικό που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Τα ντοκιμαντέρ του ελληνικού προγράμματος δεν τεκμηριώνουν απλώς την πραγματικότητα, αλλά αποκαλύπτουν με κινηματογραφικό και ποιητικό τρόπο πώς βίωναν την καθημερινότητά τους οι άνθρωποι των κοινοτήτων στις οποίες εστιάζονται. Επομένως, ο παιδαγωγικός σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά και οι νέοι να γνωρίσουν το καλλιτεχνικό και εθνογραφικό ντοκιμαντέρ, να εξοικειωθούν και να μάθουν, συζητώντας και παίζοντας με τους τρόπους που η κινηματογραφική γλώσσα μπορεί να εκφράσει με βιωματικό τρόπο όψεις της πραγματικότητας, είτε πρόκειται για κοινωνίες του παρελθόντος που έχουν άρδην αλλάξει, όπως ο ψαρότοπος Μόλυβου στην Λέσβο, είτε για σύγχρονες μορφές κοινωνικότητας της τρίτης ηλικίας. Επιπλέον, «συναντώντας» μέσω των ντοκιμαντέρ, καθώς και των άλλων ταινιών μυθοπλασίας της συλλογής του CinEd, τις διαφορετικές ευρωπαϊκές κουλτούρες, σκοπός είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να αναπτύξουν διαπολιτισμικές ικανότητες, δηλαδή να ενισχυθούν η κατανόηση και ο σεβασμός τους για τις επιμέρους πολιτισμικές ταυτότητες, όπως η ελληνική, αλλά και για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτισμική κληρονομιά.

Μπορείτε να δείτε το  παιδαγωγικό υλικό του προγράμματος «Ελληνικά εθνογραφικά ντοκιμαντέρ» εδώ.

Μπορείτε να δείτε τα φυλλάδια μαθητή/τριας εδώ.

 


Εκπαιδευτικές προβολές για παιδιά και νέους από 6 έως 19 ετών στην Ταινιοθήκη

Σε ποιους απευθύνεται;

Οι εκπαιδευτικές προβολές απευθύνονται  σε μαθητές και μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στην περιοχή της Αττικής με επίσκεψη στο χώρο της Ταινιοθήκης. Αξιοποιούνται σύγχρονες μαθητοκεντρικές και βιωματικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις, αποτέλεσμα της εμπειρίας και της συνεργασίας στην ανταλλαγή πρακτικών σε σχέση με την κινηματογραφική εκπαίδευση των μελών του CinEd.

Τι περιλαμβάνει:

Προαιρετική επίσκεψη και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Μουσείο Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης.
Υποδοχή των μαθητών στο φουαγιέ της Ταινιοθήκης
 Σύντομη συζήτηση και προβολή ταινιών στη μεγάλη οθόνη.
Μετά την προβολή οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να εκφραστούν μέσω δημιουργικών κατασκευών και βιωματικών εργαστηρίων, μέσω του εκπαιδευτικού δράματος.

Ενδεικτικά προσφέρονται τα εξής προγράμματα εκπαιδευτικών προβολών:

  • Ελληνικά εθνογραφικά ντοκιμαντέρ: Ψαράδες και ψαρέματα (1961, 22 ́) του Λέοντος Λοΐσιου (6+).
  • Ελληνικά εθνογραφικά ντοκιμαντέρ: Ψαράδες και ψαρέματα (1961, 22 ́) του Λέοντος Λοΐσιου και  Λουόμενοι (2008, 51 ́) της Εύας Στεφανή (11+).
  • Μαγικές εικόνες: Μουσείο κινηματογράφου και Κινηματογράφος των απαρχών (6+)
  • Ο μπλε τίγρης: από την πόλη στη φύση και στο κινούμενο σχέδιο (6+)

 


Εκπαιδευτικές προβολές για παιδιά και νέους από 6 έως 19 ετών στη σχολική τάξη

Επίσης παρέχεται, δωρεάν. η δυνατότητα αξιοποίησης του CinEd μέσα στην τάξη, με την επίσκεψη (κατόπιν συνεννόησης) ειδικευμένων εμψυχωτών του προγράμματος του CinEd στο σχολείο. Τα παιδιά και οι έφηβοι θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να εξοικειωθούν και να εμβαθύνουν στον κινηματογραφικό πλούτο του CinEd.

Για περισσότερες πληροφορίες και συντονισμό της εκπαιδευτικής επίσκεψης είτε στην Ταινιοθήκη είτε στη σχολική τάξη, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3612046, 210 3609695 και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 


Επιμορφωτικά εργαστήρια κινηματογραφικής παιδαγωγικής για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Σε ποιους απευθύνεται:

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρέχει δωρεάν επιμορφωτικά εργαστήρια κινηματογραφικής παιδαγωγικής για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων είτε εξ αποστάσεως είτε δια ζώσης. Στόχος του είναι οι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν τα απαραίτητα παιδαγωγικά-καλλιτεχνικά εργαλεία, χρησιμοποιώντας το CinEd μέσα στην τάξη σε βάθος χρόνου. Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν προβολή επιλεγμένων ταινιών της συλλογής και συζήτηση για την αξιοποίηση των παιδαγωγικών φακέλων και των φυλλαδίων μαθητή/τριας. Επίσης, παρέχονται βιωματικά εργαστήρια από τις εμψυχώτριες του CinEd για την Ταινιοθήκη, καθώς, μεταξύ άλλων, το εκπαιδευτικό δράμα θα αποτελέσει μία από τις διδακτικές μεθόδους.

Τι περιλαμβάνει:

Προβολή επιλεγμένων ταινιών της συλλογής και συζήτηση για την αξιοποίηση των παιδαγωγικών φακέλων και των φυλλαδίων μαθητή/τριας σε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ταινιοθήκη, αλλά και εξ’ αποστάσεως.
Βιωματικά εργαστήρια. Το εκπαιδευτικό δράμα θα αποτελέσει μία από τις μεθόδους διδακτικής προσέγγισης του επιμορφωτικού προγράμματος για τους εκπαιδευτικούς του CinEd.

Τα εργαστήρια θα γίνονται κάθε Σάββατο (κατόπιν συνεννόησης)
Διάρκεια εργαστηρίων: 3 ώρες
Χώρος: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 104 35 Κεραμεικός, Αθήνα (Μετρό: Κεραμεικός)
Δήλωση ενδιαφέροντος: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 


Προβολές και επιμορφωτικά εργαστήρια εκπαιδευτικών σε σχολεία όλης της Ελλάδας

Η Ταινιοθήκη προσφέρει πρόσβαση στην συλλογή ταινιών του CinEd σε κάθε γωνία και σε κάθε σχολείο της Ελλάδας. Ήδη έχει ξεκινήσει η συνεργασία της με εκπαιδευτικούς της Δράμας. Εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα καλούνται να κάνουν εγγραφή στο CinEd και υστέρα από πιστοποίηση και επικοινωνία με την Ταινιοθήκη, θα μπορούν λάβουν δια ζώσης ή εξ αποστάσεως επιμορφωτική υποστήριξη για το πώς μπορούν να προβάλουν τις ταινίες, να συζητήσουν και να παίξουν γύρω από αυτές με τους μαθητές τους.

Δήλωση ενδιαφέροντος: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 


 

Ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους στη συλλογή του CinEd

Ταινίες για παιδιά ηλικίας 6+:

Ο κινηματογράφος των απαρχών (1895 -1906, 45’), πρόγραμμα μικρού μήκους ταινιών (περιορισμένοι διάλογοι)

Εφευρίσκοντας εκ νέου τον κινηματογράφο (1902- 2014, 75’), πρόγραμμα πειραματικών ταινιών  (περιορισμένοι διάλογοι)

Ανίκι Μπόμπο (1942, 68’), Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, Πορτογαλία,

Το αηδόνι του αυτοκράτορα (1949, 70’), Γίρι Τρίνκα, Τσέχικη Δημοκρατία,  (περιορισμένοι διάλογοι)

Επιστροφή στο σχολείο / Λίγο φως, (1955 / 2002) Ζακ Ροζιέ / Αλεν Γκομί, Γαλλία, 39’

Ο μπλε τίγρης (2012, 90’), Πετρ Ουκροπέτς, Τσέχικη Δημοκρατία

Πρόγραμμα λιθουανικών ντοκιμαντέρ (44’):

Όνειρα εκατοντάχρονων (1969), Ρομπέρτας Βέρμπα, Ταξίδι σε ομιχλώδεις τόπους (1973), Χενρίκας Σαμπλεβίσιους, Μόνη (2001), Άουντριους Στόνις

  

Ταινίες για παιδιά ηλικίας 11+:

Μια πέτρα στην τσέπη (1987, 92’), Χοάκιν Πιντο, Πορτογαλία

Πως έζησα το τέλος του κόσμου (2005, 106’), Καταλίν Μιτουλέσκου, Ρουμανία

Το πιο ευτυχισμένο κορίτσι στον κόσμο (2008), Ράντου Ζούντε, Ρουμανία

 

Ταινίες για παιδιά ηλικίας 15+:

Τρελός Πιερό (1965, 112’), Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Γαλλία

Το αίμα (1989, 98’), Πέδρο Κόστα, Πορτογαλία

Ζαλέικα (2016, 92’) Ελίζα Πετκοβα, Γερμανία-Βουλγαρία

Υπό κατασκευή (2001, 125’), Χοσέ Λουΐς Γκερίν, Ισπανία

  

Παιδαγωγικό υλικό ταινιών/ προγραμμάτων μεταφρασμένο στα ελληνικά

Ο κινηματογράφος των απαρχών (1895 -1906, 45’), πρόγραμμα μικρού μήκους ταινιών

Τρελός Πιερό (1965, 112’), Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Γαλλία

Ο μπλε τίγρης (2012, 90’), Πετρ Ουκροπέτς, Τσέχικη Δημοκρατία

  

Διάλογος μεταξύ των ταινιών: μοντάζ αποσπασμάτων

Όλα τα βίντεο διαθέτουν ελληνικούς υπότιτλους

*Όλες οι ταινίες/ προγράμματα της συλλογής του CinEd διαθέτουν αγγλικούς υπότιτλους και παιδαγωγικό υλικό μεταφρασμένο στα αγγλικά.


  

Οδηγίες Εγγραφής στην πλατφόρμα CinEd 

Για την δωρεάν πρόσβαση στις ταινίες στη συλλογή του CinEd ακολουθείτε τα εξής βήματα:

1.   Εγγράφεστε στην πλατφόρμα του CinEd, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.cined.eu

2.   Στη συνέχεια, για την επιβεβαίωση της εγγραφής σας, θα πρέπει να αποστείλετε e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., με θέμα ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ, και τα στοιχεία σας: Ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, τηλέφωνο επικοινωνίας, εκπαιδευτικό ίδρυμα ή πολιτισμικός φορέας.

3.   Μετά την επιβεβαίωση της εγγραφής σας, θα μπορείτε να κάνετε λήψη του αναπαραγωγέα βίντεο του CinEd στον υπολογιστή σας και θα μπορείτε να παρακολουθήσετε και να προβάλετε τις ταινίες. 


 

Ταυτότητα του CinEd για την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Διευθύντρια του CinEd για την Ταινιοθήκη της Ελλάδος:
Μαρία Κομνηνού, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επικοινωνίας

Γενικός Συντονισμός:
Ιουλία Μέρμηγκα, Δρ. Πολιτισμικών και Κινηματογραφικών Σπουδών

Συμμετέχουν στην παιδαγωγική ομάδα:
Φωτεινή Ασημακοπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ
Λίτσα Κούρτη, Ομότιμη Καθηγήτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ

Εμψυχώτριες:
Ιουλία Μέρμηγκα, Δρ. Πολιτισμικών και Κινηματογραφικών Σπουδών
Κατερίνα Παπαγεωργίου, Ηθοποιός, Θεατροπαιδαγωγός

Συντονισμός προβολών και εργαστηρίων:
Κατερίνα Γεωργίου, Υπεύθυνη Αρχείου και Εκπαιδευτικών Δράσεων στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Υπεύθυνη προώθησης:
Ιωάννα I. Πίπιδη, Ψηφιακό μάρκετινγκ, Διαχείριση Επικοινωνίας και Περιεχομένου

 


Ποιοι συμμετέχουν στο CinEd;

Το CinEd 2.1 Let's watch together – Εκπαίδευση στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο για Παιδιά και Νέους υποστηρίζεται από την Creative Europe MΕDIA.

Καθοδηγήθηκε μεταξύ 2015 και 2020 από το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Παρίσι, με τη συμμετοχή της Γαλλικής Ταινιοθήκης, και από τον Οκτώβριο του 2020 καθοδηγείται από την Ταινιοθήκη της Πορτογαλίας/Cinemateca Portuguesa στη Λισαβόνα, με τη συμμετοχή δώδεκα εταίρων και τριών συνεργαζόμενων εταίρων, που όλοι ασχολούνται με την κινηματογραφική εκπαίδευση, καθώς και ενός τεχνολογικού παρόχου (MOG Technologies SA-Πορτογαλία).

Οι άλλοι φορείς/εταίροι εδρεύουν στη Βουλγαρία (Arte Urbana Collectif), την Γερμανία (DFF – Deutsches Filminstitut & Filmmuseum), την Ισπανία (Associació A Bao A Qu), την Ιταλία (GET Cooperativa sociale), την Κροατία (Shadow Casters),  τη Λιθουανία (Association Meno Avilys), τη Ρουμανία (Contrasens Cultural Association, CINEMA ARTA), την Τσεχική Δημοκρατία (Asociace českých filmových klubů), τη Φινλανδία (IhmeFilmi),  αλλά και την Τουρκία (Sakarya University).


Δείτε το βίντεο για να γνωρίσετε καλύτερα την ψηφιακή πλατφόρμα CinEd: 

CinEd – Παρακολουθούμε, επιλέγουμε, οργανώνουμε, μοιραζόμαστε!

Σκοπός του CinEd είναι, με ένα διασκεδαστικό τρόπο μάθησης, η μύηση των παιδιών και των εφήβων στη μαγεία του ευρωπαϊκου κινηματογράφου!


Γνωρίστε την πλατφόρμα του CinEd εδώ. 

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

stationary-with-artwork-banner-partners-logos


Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe