Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Πρόγραμμα
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΙΚΡΗ ΛΕΣΧΗ (ΚΑΝΑΡΗ 1) - ΜΑΝΤΑΜ ΜΠΟΒΑΡΥ
Το πρόγραμμα, που το υπογράφει η Αγλαΐα Μητροπούλου, ξεκινά εξετάζοντας τη σύμπτωση δύο μεγάλων πνευμάτων, του σκηνοθέτη Ρενουάρ και συγγραφέα Φλωμπέρ, στο ομώνυμο μυθιστόρημα του οποίου βασίστηκε η κινηματογραφική διασκευή της ΜΑΝΤΑΜ ΜΠΟΒΑΡΥ: "Ήταν αναπόφευκτο σχεδόν για τον Ρενουάρ να μην ασχοληθεί με τη ΜΑΝΤΑΜ ΜΠΟΒΑΡΥ. Με την ποίηση που χαρακτηρίζει τη ρεαλιστική περιγραφή του Φλωμπέρ εκφράζεται και η δική του δημιουργική πίστη στο όνειρο της καθημερινής πραγματικότητας".
Στη συνέχεια συνοψίζει το έργο του Φλωμπέρ ως "κριτική της αστικής τάξης, αλύπητη, σκληρή σαν είδος αυτομαστιγώματος" κι αναφέρεται στην έννοια του "μποβαρισμού" που "έδειξε το δρόμο για την αναζήτηση του αληθινού εγώ του ανθρώπου".
Συνοπτικά αναφέρεται η υπόθεση της ΜΑΝΤΑΜ ΜΠΟΒΑΡΥ και η εύστοχη παρατήρηση της γράφουσας πως "Η Αγροτική Γιορτή της Μποβαρύ είναι Ρενουάρ πριν το Ρενουάρ" γίνεται αφορμή τόσο για τον παραλληλισμό του έργου του πατέρα ζωγράφου και υιού σκηνοθέτη, όσο και για μία σύντομη αναφορά στη φιλμογραφία του Ζαν Ρενουάρ, εξαίροντας την ικανότητα "να πιάνει κανείς τον παλμό της ζωής μέσα από [...] την κάθε χειρονομία, το κύτταγμα και την κίνηση των πρωταγωνιστών".
Το πρόγραμμα χαρακτηρίζει ως "δύσκολο" το εγχείρημα της κιν/φικής μεταφοράς του μυθιστορήματος, καθώς ο σκηνοθέτης είχε να παλέψει με ένα "μυθιστορηματικό είδωλο". Διαπιστώνει, επίσης, πως η ανάγκη περικοπής της ταινίας από τρίωρη σε δίωρη, της αφαιρεί αξία με συνέπεια "το αποτέλεσμα να μην είναι εκείνο που θα μπορούσε να είναι ή να βγει από τη συνάντηση δύο μεγάλων". Παρ' όλα αυτά, σκηνές σαν την Αγροτική Γιορτή, την εγχείρηση του κουτσού παραγιού και το θάνατο της Μποβαρύ έχουν περάσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στην ιστορία του Κιν/φου. Η παρουσίαση ολοκληρώνεται εξαίροντας την "αφοσίωση" του σκηνοθέτη στην ανάδειξη των ηθοποιών του.
- Κινηματογράφος ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΙΚΡΗ ΛΕΣΧΗ (ΚΑΝΑΡΗ 1)
- Σελίδες 1
- Τόπος Έκδοσης ΑΘΗΝΑ
- Γλώσσα ΕΛΛΗΝΙΚΗ
- Ύψος 29,7 ΕΚ.
- Πλάτος 21 ΕΚ.
- Τύπος χαρτιού ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ
- Κατάσταση ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ