Νέα & Ανακοινώσεις

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος εκφράζουν την βαθιά θλίψη τους για την αιφνίδια απώλεια του ποιητή σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου σε ηλικία 75 ετών.

Ο γεννημένος στην Καβάλα πολυπράγμων δημιουργός με την πληθωρική, ζεστή προσωπικότητα και το αφοπλιστικό χιούμορ, στο ενεργητικό του έχει δεκάδες σπουδαία ντοκιμαντέρ με τα οποία ανίχνευσε και ανέδειξε αφανείς πτυχές της ανθρώπινης συνθήκης. Η βιβλιογραφία του μετρά πολλές ποιητικές συλλογές που ανέδειξαν το πηγαίο ταλέντο και την ευαισθησία του στον γραπτό λόγο. Η  πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Καλή πατρίδα, σύντροφε» γυρίστηκε το 1985 στην Ουγγαρία και βραβεύτηκε στο 39ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, ενώ η επόμενη, «Ο Δραπέτης» (1991) συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο 44ο Φεστιβάλ των Καννών. 

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος, συνεπής μέχρι τέλους στην βαθιά ανθρωποκεντρική του ματιά, κατάφερε κάτι σπάνιο: να μπολιάσει το σινεμά με την ποίησή του και να "ζωντανέψει" τα γραπτά του με την αστείρευτη κινηματογραφική του φαντασία.

Σημαντικές ταινίες του όπως το ντοκιμαντέρ "Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα", διαφυλάσσονται στο αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, στα σχέδια της οποίας είναι ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στο έργο του, για να τον αποχαιρετήσει όπως του αξίζει.

Φωτογραφία: Βασίλης Μαθιουδάκης | Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών, https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/248522_efyge-o-skinothetis-kai-poiitis-leyteris-xanthopoylos


Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe