Νέα & Ανακοινώσεις

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

H αποκατεστημένη κόπια της ταινίας Οι Απάχηδες των Αθηνών (1930) τoυ Δημήτρη Γαζιάδη, θα παρουσιαστεί στις 26 και 31 Αυγούστου στο Il Cinema Ritrovato. Πρόκειται για το σημαντικότερο φεστιβάλ προβολής αποκατεστημένων ταινιών στον κόσμο, το οποίο διοργανώνεται σε ετήσια βάση από την Ταινιοθήκη της Μπολόνια.
Οι Απάχηδες των Αθηνών άλλωστε ξεκίνησαν τη νέα τους ζωή από την Μπολόνια καθώς το φιλμ αποκαταστάθηκε ψηφιακά σε 4Κ, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο εργαστήριο L’Immagine Ritrovata, ένα από τα σημαντικότερα στο είδος του.

Πρόκειται για την 34η διοργάνωση του Φεστιβάλ, που λόγω της πανδημίας, αντί για τον Ιούνιο που διεξάγεται κανονικά, μετέθεσε τις προβολές του για τα τέλη Αυγούστου (21-31/8) και αύξησε σε 10 τους χώρους προβολών (ανάμεσά τους και θερινά σινεμά), προκειμένου να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα ασφαλείας, αλλά να μην μείνουν εκτός αιθουσών οι πιστοί θεατές του.
Την Τετάρτη 26/8 η ταινία θα προβληθεί στο CINEMA LUMIERE (Sala Scorsese) στις 9 μ.μ., ενώ την Δευτέρα 31/8  στο TEATRO COMUNALE DI BOLOGNA,  στις 16.30
 
Οι προβολές στο καταξιωμένο φεστιβάλ πρώιμου κινηματογράφου Il Cinema Ritrovato προσελκύουν πάντα το έντονο ενδιαφέρον των κινηματογραφόφιλων, και η προβολή των ελληνικών «Απάχηδων» αναμένεται ως ένα σημαντικό κινηματογραφικό ραντεβού διεθνούς εμβέλειας.
 
«Οι Απάχηδες των Αθηνών» του Δημήτρη Γαζιάδη, σε μουσική του Νίκου Χατζηαποστόλου, είναι η πρώτη "άδουσα και ηχητική" ελληνική  ταινία, που επί δεκαετίες θεωρείτο χαμένη. Η κόπια βρέθηκε, πριν τέσσερα χρόνια, στην Γαλλική Ταινιοθήκη, το εγχείρημα τέθηκε υπό την αιγίδα του Κώστα Γαβρά, και επειδή πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία η οποία συνοδευόταν από συγχρονισμένη ηχογράφηση  της μουσικής και των τραγουδιών, ο Γιώργος Κουμεντάκης και ο Αλέξανδρος Ευκλείδης συμβούλεψαν την πρόεδρο του της Ταινιοθήκης  Μαρία Κομνηνού, να ζητήσει την αποκλειστική χορηγία του ΙΣΝ για την αποκατάσταση της ταινίας, αίτημα που  έγινε αποδεκτό.
 
Η αποκατάσταση της εικόνας σε 4Κ πραγματοποιήθηκε, για λογαριασμό της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με την Ηλέκτρα Βενάκη ως υπεύθυνη από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Σελίν Ρουιβό της Γαλλικής Ταινιοθήκης και την Έλενα Ταμακάρο από   Ιταλικής πλευράς, στο εργαστήριο L ’Immagine  Ritrovata  στην Μπολόνια. Την ανασύσταση  της  μουσικής που συνόδευε την ταινία ανέλαβε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής. Επιμέλεια και προσαρμογή της μουσικής επένδυσης: Γιάννης Τσελίκας. Μουσικολογική έρευνα: Γιάννης Σαμπροβαλάκης.
Τη σύνθεση της ηχητικής μπάντας ανέλαβε η Ηλέκτρα Βενάκη.
 
Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν θρυλικές μορφές της ελληνικής οπερέτας όπως ο Πέτρος Κυριακός, η Μαίρη Σαγιάνου, ο Πέτρος Επιτροπάκης, ο Γιάννης Πρινέας, κ.α. αποτελεί έναν σημαντικό, χαμένο μέχρι σήμερα, κρίκο στην ιστορία του πρώιμου ελληνικού κινηματογράφου.
 
Η κύρια δύναμη της κινηματογραφημένης αυτής οπερέτας, έγκειται στην υψηλή αισθητική της κινηματογράφησης, η οποία καταγράφει έξοχα ορισμένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Αθήνας και των περιχώρων, και συλλαμβάνει την καθημερινότητα του 1930 στην Πλάκα, στου Ψυρρή, στην Αγορά, στο Θησείο, στο Γκάζι, στα Χαυτεία, στην Πλατεία Συντάγματος, στην Ομόνοια, στην οδό Σταδίου, στην Πανεπιστημίου, αλλά και στα Ανάκτορα του Τατοΐου.
 
H πρώτη παγκόσμια προβολή της αποκατεστημένης ταινίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 15 Φεβρουαρίου 2020  στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τη συμμετοχή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και Μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής,  με μαέστρο τον Αναστάσιο Συμεωνίδη.
 
Όπως σημειώνεται στο πρόγραμμα (https://festival.ilcinemaritrovato.it/en/proiezione/oi-apahides-ton-athinon/), οι θεατές στην Μπολόνια θα απολαύσουν την ηχογραφημένη εκδοχή της συγκεκριμένης ζωντανής εκτέλεσης η οποία έχει ενσωματωθεί στο νέο ψηφιακό αρχείο, μαζί με  αυθεντικές ηχογραφήσεις της εποχής.

Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου εδώ. 
 


Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe