Η εκπαίδευση της ομάδας του Εργαστηρίου Ψηφιακής Αποκατάστασης Ταινιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, στο εργαστήριο L’Immagine Ritrovata στην Μπολόνια

Τον Σεπτέμβριο 2024 ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση του προσωπικού του Εργαστηρίου Ψηφιακής Αποκατάστασης Ταινιών στο διεθνούς φήμης εργαστήριο L’Immagine Ritrovata, στην Μπολόνια, σε συνεργασία με το οποίο σχεδιάστηκε και το νέο εργαστήριο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο του έργου, οι τεχνικοί του εργαστηρίου βρέθηκαν στην Μπολόνια για δύο εντατικά εκπαιδευτικά ταξίδια, κατά τα οποία συμμετείχαν ενεργά στην αποκατάσταση της ταινίας Χάππυ Νταίη του Παντελή Βούλγαρη, η οποία θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο από την Ταινιοθήκη, στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας και του προγράμματος A Season of Classic Films. 

Τον Μάιο 2024, η ομάδα είχε αφοσιωθεί στην φυσική αποκατάσταση του αρνητικού εικόνας και ήχου της ταινίας, η οποία αποτελείται από εργασίες καθαρισμού και συντήρησης του φιλμ από την φθορά του χρόνου ώστε να μπορέσει να περάσει ασφαλώς από σάρωση, καθώς και την ψηφιοποίησή της σε 4Κ.

1717663777740

Στη δεύτερη φάση της εκπαίδευσης τον Σεπτέμβριο, πραγματοποιήθηκε η ψηφιακή αποκατάσταση της ταινίας, κατά την οποία έγιναν οι επιδιορθώσεις πάνω στα σκαναρισμένα αρχεία του φιλμ, όπως η αφαίρεση γραμμών και άλλων ατελειών του υλικού.  

1728216588185

Επιπλέον στην ψηφιακή επεξεργασία έγιναν και οι χρωματικές διορθώσεις στην εικόνα, με βάση τα διαθέσιμα υλικά προβολής, όπως το DigiBeta και οι 35mm κόπιες της, και με την συμβολή του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, ώστε το αποτέλεσμα να παραμένει πιστό στο έργο του όπως αυτό είχε παρουσιαστεί το 1976. 

Παράλληλα ο ήχος δουλεύτηκε από το αρνητικό στην Μπολόνια, ενώ έγιναν περαιτέρω βελτιώσεις στην Ελλάδα, στο Studio Aux, από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη και τον Γιώτη Παρασκευαΐδη.

lab-02-bologna

Τον Δεκέμβριο παρουσιάζεται το αποτέλεσμα όλης αυτής της εκτεταμένης προσπάθειας, ωστόσο το έργο της Ταινιοθήκης δεν σταματάει με την προβολή της αποκατεστημένης ταινίας! Καθώς το φυσικό φιλμ έχει αποδεδειγμένα μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο σε σχέση με τα ψηφιακά αρχεία, ο ρόλος της Ταινιοθήκης ως αρχείο, έχει σαφώς το σκοπό να διασφαλίσει το έργο αυτής της αποκατάστασης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους μελλοντικούς ερευνητές και θεατές. Επομένως, τον Φεβρουάριο 2025, η ομάδα της θα μεταβεί στο Ρότερνταμ, για την τύπωση του νέου 35mm φιλμ στο εργαστήριο Haghefilm, μέλος του group L’Immagine Ritrovata, για την συντήρηση του Χάππυ Νταίη στο αρχείο της. 

happy-day-neg-bologna

Το έργο  «SUB.4.7 – Εργαστήριο Ψηφιακής Αποκατάστασης Ταινιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος», χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Next Generation EU, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

greece-2_0_nextgeneration_gr-1 




Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Θεματοφύλακες της φιλμικής μνήμης.

Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe