Το αφιέρωμα αυτό έρχεται λίγο καιρό μετά την πρόσφατη αποδημία του Ροβήρου Μανθούλη, πρωτοπόρου της ανανέωσης του ελληνικού κινηματογράφου και πρωτεργάτη του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα, αλλά και μιας σπάνιας περίπτωσης δημιουργού και ανθρώπου που συνδύαζε ταλέντο και ήθος. Ήταν ένας από τους τελευταίους «μεγάλους» της γενιάς του.
Αρχές Απριλίου, καθώς έδινε την τελευταία του μάχη με τον θάνατο, τον ενημερώσαμε για την πορεία της αποκατάστασης της ταινίας του Πρόσωπο με Πρόσωπο (1966) και για την εξαιρετική εντύπωση που είχε προκαλέσει στους ιταλούς συναδέλφους η ποιότητα της ταινίας. Ο Ροβήρος Μανθούλης έφυγε ακριβώς 55 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της ταινίας του στο Φεστιβάλ της Ιέρ, στις 21 Απριλίου 1967, που έγινε ενθουσιωδώς δεκτή από κοινό και κριτική, και προσκλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ των Κανών. Ο Μανθούλης τότε έκανε δηλώσεις εναντίον της δικτατορίας που έκαναν το γύρο του κόσμου και η ταινία απαγορεύθηκε από τους συνταγματάρχες.
Αυτοεξόριστος στο Παρίσι, ξεκίνησε μια μακροχρόνια και δημιουργική συνεργασία με τη γαλλική τηλεόραση. Στο πλαίσιο αυτής της λαμπρής συνεργασίας, μετέφερε το 1985 στη μικρή οθόνη το μυθιστόρημα του Στρατή Τσίρκα Ακυβέρνητες πολιτείες (1962-65), με συμμετοχή και της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης. Η τριλογία του Τσίρκα είχε τροφοδοτήσει διαμάχες στην Αριστερά της εποχής, μεταξύ, από τη μια μεριά, μιας κομματικής διανόησης πολύ κοντά στο σοσιαλιστικό ρεαλισμό και, από την άλλη μεριά, νεώτερων διανοητών πού έλκονταν από την μυθιστορηματική φόρμα και την αιρετική ματιά του Τσίρκα για τον κομματικό αυταρχισμό. Το κοσμοπολίτικο ύφος και η κινηματογραφική ποιότητα της τηλεοπτικής σειράς προσέλκυσε το γαλλικό κοινό, η σειρά σημείωσε τεράστια επιτυχία στην Γαλλία και μεταδόθηκε πενήντα φορές.
H ζωή του Μανθούλη, όπως σημειώνει η Μαρία Κατσουνάκη σημαδεύτηκε «από τον οίστρο της ζωής, την περιέργεια της ανακάλυψης, τις διαρκείς πτήσεις στο άγνωστο με μόνο πλέγμα ασφαλείας τις ‘παρέες’. Μετακίνησαν άραγε τον κόσμο; Την απάντηση την δίνει ο ίδιος: ‘Η κάμερα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αν ο κόσμος θέλει να αλλάξει’».
Επιλογή ταινιών, εισαγωγικό κείμενο: Μαρία Κομνηνού
Προγραμματισμός: Μαρία Κομνηνού, Ιάκωβος Σκενδερίδης
Ακυβέρνητες πολιτείες: Η Λέσχη (1o επεισόδιο)
Περισσότερα...